29 Ekim 2010 Cuma

Fıkra Tadında Haberler : Haldun Narmanlıoğlu


Erzurum Anadolu Lisesi 95 mezunu , başarılı bir gazeteci ve  şuan öğretim görevlisi olarak görev yapan yakın arkadaşımın kitabını sizlere tavsiye ediyorum.

Haldun arkadaşımız gazetede çalışırken arşivlediği ham haberleri bir kitapta topladı. Kitapta okuyucuya örnek olması için gazetecilikte ''ham'' olarak bilinen redakte edilmemiş haberleri sunduğunu ifade eden Narmanlıoğlu, şöyle konuştu:  ''Türkiye'de habercilik eğitiminde öğrencilere genellikle doğru haberler örnek gösteriliyor. Yanlış örneklerden yararlanarak doğruyu göstermek eğitimde pek kullanılmayan, ancak oldukça etkili bir yöntemdir. Meslekte 'çöpe manşet' olarak adlandırılan haberlerin gazeteci adayları için iyi birer örnek olduklarını düşünüyorum.'' Okuyucuların gazetede yer alan haberlerin ilk hallerini görme fırsatını bulamadığına dikkat çeken Narmanlıoğlu, bir haberin gazete sayfasına taşınmadan önce hangi süreçlerden geçtiğini merak edenler için, kitabın iyi bir kaynak olacağını kaydetti.

Kitapta süzgeçten geçmemiş, restorasyona uğramamış gazete sahifelerinde yayınlanan haberlerin ilk şeklini bulacaksınız. Sasasyonel olması için kaleme alınmış, abartılı haberleri okurken hem gülecek, hem üzüleceksiniz. Bazı ulusal haber ajanslarının, abonelerinine geçtiği haberlerdeki inanılmaz hataları hayretle okuyacaksınız. Kitap fıkra tadında haberler olmakla birlikte, bir fıkra kitabı değildir. Akademisyen olan yazar, iletişim, medya, tekelleşme, yabancılaşma konularına eğilmekte ve incelemekte, haberin ne olması gerektiğini, haberin toplanması ve yazılmasını, başlık seçimi, redaksiyonu gibi birçok konuyu işlemekte, geleceğin gazeteciliği denilen "internet gazeteceiliği"ne değinmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder